Almindelige bemærkninger
Lovforslaget indeholder ændringer i reglerne om skattebegunstigede pensionsordninger, hvilket tillige har nødvendiggjort en række redaktionelle ændringer. Endvidere indeholder lovforslaget regler for familiegenerationsskifte samt en stramning af reglerne om beskatning af lønindkomst indtjent på DIS-skibe.
Det foreslås, at der indføres adgang til at fratrække præmier til rateforsikringer i pensionsøjemed i lighed med, hvad der allerede gælder for bidrag og præmier til pensionsordninger med løbende udbetalinger.
Hidtil har der kun været fradrag for bidrag og præmier til pensionsordninger med løbende udbetalinger, der som hovedformål har at udbetale løbende pensionsydelser i form af alders-, invalide-, ægtefælle- eller børnepension. Karakteristisk for disse ordninger er, at pensionsydelserne normalt bortfalder ved den berettigedes død. Udbetalingerne er indkomstskattepligtige.
Rateforsikringer i pensionsøjemed er i modsætning til ordninger med løbende udbetalinger kapitalforsikringer, hvor forsikringssummen udbetales i lige store rater over et aftalt åremål.
For at der kan indrømmes fradrag for præmier til rateforsikringer i pensionsøjemed, skal rateforsikringen indeholde bestemmelser om, at forsikringssummen skal udbetales i rater over mindst 10 år, og at rater, der kommer til udbetaling, mens den forsikrede lever, skal udbetales til denne. Indbetalinger til ordningen skal være påbegyndt før forsikringstagerens fyldte 60. år. Efter det fyldte 60. år kan der kun oprettes en police som tillæg til en før denne alder oprettet police, og kun med en forsikringssum, der, ved samme udbetalingstidspunkter som efter den tidligere police, ikke vil overstige halvdelen af den tidligere aftalte forsikringssum.
Endvidere kan rateudbetalingerne tidligst begynde ved den forsikredes 60. år, medmindre lavere aldersgrænse er godkendt af Skatterådet. Der kan dog tillige aftales udbetaling ved den forsikredes død før det fyldte 60. år eller i tilfælde af invaliditet. Der kan dog ikke aftales senere udbetaling for sidste rate end det kalenderår, hvor den forsikrede fylder 80 år. Der skal være adgang til at indsætte visse begunstigede ved død.
Endelig er det en betingelse for fradrag, at rateforsikringen i pensionsøjemed er tegnet i et livs- eller pensionsforsikringsselskab, der har hjemsted i Grønland.
Udbetalinger fra en rateforsikring skal medregnes ved opgørelsen af den skattepligtige indkomst på samme måde som udbetalinger fra pensionsordninger med løbende udbetalinger.
Såfremt forsikringstageren ophæver en rateforsikring i utide bortfalder pensionselementet, hvorfor forsikringstageren ville få en økonomisk fordel i form af udskudt skat, såfremt der alene skulle finde en efterbeskatning sted. Det foreslås derfor, at der i stedet for en efterbeskatning opkræves en afgift på 45 pct. af det beløb, der udbetales fra livs- eller pensionsforsikringsselskabet. Det foreslås samtidig, at de samme regler skal gælde for ophævelse i utide af pensionsordninger med løbende udbetalinger, der er oprettet i en pensionskasse eller et livs- eller pensionsforsikringsselskab, der er hjemmehørende i Grønland. Med ophævelse i utide sidestilles dispositioner, der er i strid med vilkårene for ordningerne. Afgiften beregnes hér af det beløb, der kunne være udbetalt, såfremt ordningen var ophævet i utide.
Er der tale om tilsvarende ordninger, tegnet i danske pensionskasser eller danske livs- og pensionsforsikringsselskaber, der overdrages, belånes eller ophæves i utide, vil der alene skulle betales afgift til den danske statskasse. Landskassen kompenseres herfor gennem den mellem Danmark og Grønland indgåede kompensationsaftale af 21. august 1990, som senest er ændret 31. august 1997.
Da der således indføres fradrag for præmier til rateforsikringer i pensionsøjemed, vil den hidtidige praksis, hvor skattemyndighederne i særlige tilfælde har tilladt ændring af en rateforsikring i pensionsøjemed eller en ratepensionsordning til en pensionsordning med løbende udbetalinger med tilbagevirkende kraft også skattemæssigt, ikke længere blive videreført.
Det foreslås, at afgiften fordeles mellem landskassen, skattekommunen og kommunerne efter samme regler som selskabsskatten.
For at lette generationsskiftet inden for specielt fåreholdererhvervet og kutterfiskerierhvervet foreslås det, at der åbnes adgang for succession ved familieoverdragelse af en erhvervsvirksomhed.
Ved overdragelse af en personlig ejet virksomhed medfører successionen, at overdrageren ikke beskattes af sin fortjeneste ved overdragelsen. Ved afskrivningsberettigede aktiver sker der således ikke ved overdragelsen nogen beskatning af eventuelle genvundne afskrivninger. Til gengæld fortsætter erhververen afskrivningerne på overdragerens afskrivningsgrundlag, som om aktivet var anskaffet af erhververen på samme tidspunkt og til samme pris som af overdrageren. Som alternativ til succession foreslås det endvidere, at parterne i familieoverdragelser skal kunne vælge at opgøre deres fortjeneste eller tab ved overdragelsen efter de almindelige gældende regler for virksomhedsoverdragelse, uanset at virksomheden overdrages til værdier, der ligger mellem de skattemæssige værdier og værdierne i handel og vandel.
Bestemmelsen i § 34 a om, at fuldt skattepligtige søfolk, som gør tjeneste om bord på skibe, der er registreret i Dansk Internationalt Skibsregister, får nedsat den samlede skat med det beløb, der forholdsmæssigt falder på DIS-lønindkomsten, blev indført for, at søfolk bosat her i landet kunne sejle med Royal Arctic Line A/Ss godsskibe, der går i fast rute mellem Grønland og Danmark. Efterfølgende har det vist sig, at også fiskefabriksskibe, fiskeindhandlingskibe, slæbebåde m. fl., der udelukkende sejler i grønlandsk territorialfarvand, også kan registreres i Dansk Internationalt Skibsregister. Da Landsstyret finder, at der ikke er reale grunde til, at besætningsmedlemmer på disse skibe skal være omfattet af lempelsesreglen, foreslås denne ændret således, at det alene er besætningsmedlemmer om bord på godsskibe, der sejler gods i fast rutefart mellem Grønland og udlandet, herunder godsskibe, der sejler godset i fast rutefart internt mellem grønlandske havne, der skal være omfattet af lempelsesreglen.
Forslaget har været sendt til høring i de relevante direktorater, Kanukoka, SIK, PFA, Royal Arctic Line og Umiaq Arctic Line, hvis høringssvar delvist er indarbejdet i lovforslaget.
Muligheden for fremover at kunne oprette rateforsikringer i pensionsøjemed må forventes på kort sigt at have begrænsede negative provenumæssige konsekvenser. Dette skal imidlertid sammenholdes med indtægterne fra den foreslåede afgift ved ophævelse af pensionsordninger i utide samt det forhold, at udbetalinger fra pensionsordninger skal medregnes ved opgørelsen af den skattepligtige indkomst. På sigt vurderes det derfor, at forslaget vil have meget begrænsede provenumæssige konsekvenser.
Forslaget til opstramning af betingelserne for at være omfattet af § 34 a forventes at øge provenuet for de offentlige kasser med 1 mio kr. årligt, medens forslaget om familieoverdragelser kun forventes at få uvæsentlige og marginale provenumæssige konsekvenser.
Forslagene har kun begrænsede administrative konsekvenser.
Bemærkninger til de enkelte bestemmelser
Til § 1, nr. 1
Ændringen er alene af redaktionel karakter. Bestemmelsen svarer til den tidligere § 17 b, stk. 1 til og med stk. 3 a, dog således at bestemmelsen i § 17 b, stk. 7 helt udgår, idet bestemmelsen anses som overflødig.
Det bemærkes, at 6000 kr.s reglen i stk. 3 omfatter ordninger, der er oprettet i både danske og grønlandske pensionskasser og livs- og pensionsforsikringsselskaber, mens "engangssumsreglen" i stk. 4 alene omfatter ordninger, der er oprettet i pensionskasser og livs- og pensionsforsikringsselskaber, der har hjemsted i Grønland.
Til § 1, nr. 2En rateforsikring i pensionsøjemed er en kapitalforsikring, hvor det er aftalt, at forsikringssummen udbetales i rater over et vist åremål, og hvor raterne ikke bortfalder ved den forsikredes død.
Følgende krav til forsikringens indhold skal være opfyldt, for at indbetalte præmier til forsikringen kan fratrækkes ved opgørelsen af den skattepligtige indkomst. Forsikringen skal gå ud på udbetaling af lige store rater over mindst 10 år. Raterne skal tilfalde den forsikrede, hvis denne er i live på udbetalingstidspunkterne. Som begunstiget efter forsikredes død kan indsættes "nærmeste pårørende" , jf. forsikringsaftalelovens § 105, stk. 5 eller forsikredes ægtefælle eller samlever, herunder fraskilt/separeret ægtefælle eller samlever, livsarvinger, stedbørn og disses livsarvinger under 24 år. Rækkefølgen er ikke bundet.
Forsikringen skal oprettes i et livs- eller pensionsforsikringsselskab, der har hjemsted i Grønland, og er berettiget til at drive livsforsikringsvirksomhed her i landet. Forsikringstageren skal være forsikret og ejer af forsikringen. Hvis forsikringen er tegnet efter aftale mellem en arbejdstager og dennes arbejdsgiver, og præmierne indbetales af arbejdsgiveren, skal arbejdstageren være forsikret og ejer af forsikringen.
Forsikringen skal oprettes inden den forsikrede er fyldt 60 år. Aldersgrænsen på 60 år er motiveret i, at der er større formodning for et egentligt pensionsmotiv, når en rateforsikring oprettes i en ikke alt for sen alder.
Efter forsikredes fyldte 60. år kan en police kun oprettes som tillæg til en før denne alder oprettet police og kun med en forsikringssum, der ved de samme udbetalingstidspunkter, som efter den tidligere police, ikke vil overstige halvdelen af den tidligere aftalte forsikringssum. Bestemmelsen tager sigte på at hindre store fradragsberettigede præmieindbetalinger kort før pensioneringstidspunktet.
Rateudbetalingen kan tidligst påbegyndes ved den forsikredes fyldte 60. år, medmindre en lavere aldersgrænse er godkendt af Skatterådet. Der kan dog tillige aftales udbetaling ved den forsikredes død eller invaliditet før det fyldte 60. år. Den 60 årige aldersgrænse og dispensationsadgangen er identisk med, hvad der allerede gælder for pensionsordninger med løbende udbetalinger.
Der kan ikke aftales senere forfaldstidspunkt for sidste rate end det kalenderår, hvor den forsikrede fylder 80 år, idet rateforsikringen i så fald generelt ville miste sit pensionsøjemed.
Til § 1, nr. 3Ændringen er af redaktionel karakter. Bestemmelsen svarer til den tidligere § 17 b, stk. 4 og 5. Det skal dog bemærkes, at værnsbestemmelsen om, at fradraget ikke kan overstige 15 pct. af den samlede lønindtægt i den del af indkomståret, bidraget eller præmien vedrører, nu omfatter de sammenlagte bidrag og præmier til både en pensionsordning med løbende udbetalinger og til en rateforsikring i pensionsøjemed.
Rateforsikringer i pensionsøjemed kan oprettes både som selvpensionering og som en ordning for en ansat. Er rateforsikringen i pensionsøjemed oprettet som led i et ansættelsesforhold, skal arbejdsgiveren foretage indbetalinger til forsikringen. Indbetalinger, der foretages af arbejdsgiveren, skal ikke medregnes ved opgørelsen af arbejdstagerens skattepligtige indkomst. Dette gælder, uanset om der indbyrdes mellem arbejdsgiveren og arbejdstageren er aftalt en fordeling af præmierne. En tilsvarende bortseelsesret gælder allerede for bidrag og præmier til en pensionsordning med løbende udbetalinger, som er oprettet i et ansættelsesforhold.
Dispensationsbestemmelsen i stk. 3 bør praktiseres meget lempeligt. Det gælder også selv om fejlen forholdsvis let kunne være undgået, eller den skyldes mangelfuld kendskab til 15 pct.s reglen, medmindre det må antages, at der er tale om bevidst parkering af penge på de omhandlede pensionsordninger.
Til § 1, nr. 4Som hidtil skal udbetalinger fra pensionsordninger med løbende udbetalinger medregnes ved opgørelsen af modtagerens skattepligtige indkomst, herunder også sumudbetalinger efter § 17 b, stk. 3 og 4, hvad enten modtageren er ejeren selv, dennes ægtefælle, herunder fraskilt ægtefælle, samlever, livsarvinger, stedbørn eller disses livsarvinger.
Udbetalte rater fra rateforsikringer skal ligeledes medregnes til den forsikredes skattepligtige indkomst, når udbetalingerne foretages til den forsikrede selv i overensstemmelse med policens vilkår om ratevise udbetalinger. Udbetales raterne til forsikredes ægtefælle, herunder fraskilt ægtefælle, samlever eller livsarvinger, stedbørn og disses livsarvinger er ydelserne indkomstskattepligtige for disse personer.
Tilfalder udbetalingerne andre end de ovennævnte personer, eksempelvis fordi en fraskilt ægtefælle har indsat en begunstiget, er ydelserne ligeledes indkomstskattepligtige for den pågældende person.
Endvidere foreslås det, at udbetalinger fra pensionsordninger med løbende udbetalinger eller udbetalinger fra rateforsikringer i pensionsøjemed, der ikke er tegnet i pensionskasser eller livs- og pensionsforsikringsselskaber, der er hjemmehørende i Grønland, skal medregnes ved opgørelsen af den skattepligtige indkomst. Det samme gælder, hvis ordningen eller forsikringen overdrages, eller der disponeres i strid med reglerne i §§ 17 b og c. Det beløb, der skal medregnes ved opgørelsen af den skattepligtige indkomst, er i så fald det beløb, som på tidspunktet for dispositionen kunne være udbetalt ved ordningens ophævelse, eventuelt af kapitalværdien af en fripolice eller lignende. Bestemmelsen vil dog være en formel hjemmel uden reelt indhold, sålænge den mellem Danmark og Grønland indgåede kompensationsaftale af 21. august 1990 med seneste ændring af 31. auguat 1997 er i kraft.
Til § 1, nr. 5Bestemmelsen svarer til den tidligere § 17 c, dog således at det præciseres, at der heller ikke kan bortses fra arbejdsgiverens bidrag, hvis ordningen er valgt henført til pensionsbeskatningslovens § 53 a.
Til § 1, nr. 6Bestemmelsen svarer til den tidligere § 17 d, dog med den konsekvensændring, at bestemmelsen i stk. 1 nu omfatter afkastet af livsforsikringer og pensionsordninger, som ikke er omfattet af §§ 17 b og c.
Til § 1, nr. 7Det foreslås, at der skal kunne overføres beløb fra en pensionsordning eller en forsikring til en anden pensionsordning eller forsikring for samme person. Det er en betingelse, at hele ordningen overføres, samt at der er tale om overførsel mellem pensionskasser og livs- og pensionsforsikringsselskaber, der har hjemsted i Grønland. I det omfang en sådan overførsel kan foretages, behandles det overførte hverken som en udbetaling fra den ene ordning eller som en indbetaling til den anden. Overførslen udløser således hverken skatte- eller afgiftspligt eller fradragsret for det overførte beløb.
Overførsler kan foretages mellem pensionsordninger med løbende udbetalinger, som er omfattet af § 17 b, fra en rateforsikring, der er omfattet af § 17 c, til en pensionsordning med løbende udbetalinger, der er omfattet af § 17 b, samt fra en rateforsikring til en anden rateforsikring, der omfattet af § 17 c. Der er således ikke mulighed for at overføre pensionsordninger med løbende udbetalinger til en ratepension.
Overførsel kan ikke foretages, hvis beløbet forinden er blevet skatte- eller afgiftspligtigt. Det beløb, der overføres, må derfor ikke før overførslen være anvist til den pågældende
Det foreslås endvidere, at Skatterådet skal kunne tillade, at overførsler fra udenlandske forsikringsordninger ikke behandles som indbetalinger på pensionsordninger omfattet af § 17 b og § 17 c.
Til § 1, nr. 8Såfremt en pensionsordning med løbende udbetalinger eller en rateforsikring i pensionsøjemed ophæves i utide, skal der betales en afgift på 45 pct. af det udbetalte beløb. Det samme gælder, hvis ordningen eller forsikringen overdrages, eller der disponeres i strid med reglerne i §§ 17 b og c. Afgiften skal i så fald beregnes af det beløb, som på tidspunktet for dispositionen kunne være udbetalt ved ordningens ophævelse, eventuelt af kapitalværdien af en fripolice eller lignende. Der skal kun betales afgift såfremt, de omhandlede ordninger er oprettet i pensionskasser eller livs- eller pensionsforsikringsselskaber, der har hjemsted i Grønland.
Afgiften på de 45 pct. skal erlægges uanset den pågældendes indkomstforhold, d.v.s. selv om den pågældendes skattepligtige indkomst er negativ.
Er der tale om tilsvarende ordninger tegnet i danske pensionskasser eller danske livs- og pensionsforsikringsselskaber, vil der alene skulle betales afgift og eventuel tillægsskat til den danske stat. Landskassen kompenseres herfor gennem den mellem Danmark og Grønland indgåede kompensationsaftale af 21. august 1990, som senest ændret den 31. august 1997..
Endvidere foreslås det, at den fraskilte eller fraseparerede ægtefælle bliver selvstændigt indkomstskattepligtig eller afgiftspligtig af den udloddede del af en pensionsordning med løbende udbetalinger eller rateforsikring. Endelig foreslås det, at ægtefællen skal have adgang til at indsætte begunstigede for den udloddede del, uden at dette skal betragtes som en indkomstskattepligtig eller afgiftspligtig disposition.
Det påhviler den pågældende, der disponerer i strid med vilkårene for ordningen, straks at underrette pensionskassen eller livs- eller pensionsforsikringsselskabet om disse dispositioner. Undlader den pågældende at foretage en sådan underretning, vil den pågældende kunne foranstaltes efter § 107, stk. 3, nr. 3.
Til § 1, nr. 9Når der er indtrådt afgiftspligt for en ordning, der er omfattet af § 17 b eller § 17 c, skal den pågældende pensionskasse eller forsikringsselskab beregne og indeholde afgiften. Afgiften skal indbetales til Skattedirektoratet senest samtidig med, at det overskydende beløb udbetales til ejeren.
Samtidig med indbetalingen af afgiftsbeløbet skal pensionskassen eller forsikringsselskabet indsende en afgiftsanmeldelse til Skattedirektoratet. Anmeldelsen foretages ved udfyldning af en afgiftsblanket, der udfærdiges af Skattedirektoratet.
I lighed med hvad der allerede gælder for indeholdelse af A-skat, hæfter pensionskassen eller forsikringsselskabet over for landskassen, såfremt pensionskassen eller forsikringsselskabet undlader at opfylde pligten til at tilbageholde afgiften, eller tilbageholder afgiften med et for lavt beløb.
Landsstyret fastsætter efterfølgende de nærmere praktiske regler for afgiftens indbetaling til Skattedirektoratet.
Til § 1, nr. 10Bestemmelsen giver Skatterådet mulighed for at kontrollere, om familiegenerationsskiftet medfører skattemæssige fordele, der ikke har været tilsigtet. Skatterådet kan nægte tilladelse til familiegenerationsskifte, hvis det må antages, at generationsskiftet har skatteundgåelse eller skatteunddragelse som hovedformål eller som et af hovedformålene.
De personer, der har adgang til at succedere, er børn, børnebørn samt søskende og deres børn og børnebørn. Adoptivforhold og stedbarnsforhold sidestilles med naturligt slægtskab. Både overdrageren og erhververen skal være fuld skattepligtig til Grønland efter bopælsbestemmelsen i § 1, stk. 1, nr. 1
Det foreslås, at der åbnes adgang for succession ved familieoverdragelse af en erhvervsvirksomhed under forudsætning af, at virksomhedens aktiver overdrages til værdier, der ligger mellem de skattemæssige værdier og værdierne i handel og vandel. Ligger værdierne i handel og vandel under de skattemæssige værdier, er det en betingelse for anvendelse af successionsreglerne, at der overdrages til de skattemæssige værdier, således at overdrageren ikke kan opgøre et skattemæssigt tab ved overdragelsen.
Virkningen af successionen er, at fortjenesten ved overdragelsen ikke beskattes hos overdrageren. Virksomhedens aktiver beskattes hos erhververen, som om de var anskaffet af denne på de tidspunkter og til de beløb, hvortil de i sin tid var anskaffet af overdrageren. Eventuelle skattemæssige afskrivninger, som er foretaget af overdrageren, skal anses som foretaget af erhververen. Hvis aktiverne er anskaffet af overdrageren som led i dennes næringsvej eller i spekulationsøjemed, skal fortjeneste eller tab, som fremkommer ved salg af aktiverne, foretaget af erhververen, medregnes ved opgørelsen af dennes skattepligtige indkomst i det omfang, fortjenesten eller tabet skulle have været medregnet ved opgørelsen af overdragerens skattepligtige indkomst, hvis salget var foretaget af denne.
Som et alternativ til succession, foreslås det, at overdrageren og erhververen skal kunne vælge, at opgøre deres fortjeneste eller tab ved overdragelsen efter de almindelige gældende regler for virksomhedsoverdragelse, uanset at virksomheden overdrages til værdier, der ligger under værdierne i handel og vandel, men lig med eller over de skattemæssige værdier.
Der er valgfrihed mellem de 2 metoder, således at overdrageren og erhververen fra aktiv til aktiv i virksomheden kan vælge, om erhververen skal succedere eller om metoden i stk. 3 skal anvendes, eller om der i givet fald skal ske overdragelse til den fulde værdi i handel og vandel.
Såfremt erhververen havde en negativ skattepligtig indkomst før overdragelsen, kan denne ikke fratrække den negative indkomst i en eventuel fortjeneste ved efterfølgende overdragelse af virksomheden.
Til § 1, nr. 11Det foreslås, at bestemmelsen om, at fuldt skattepligtige personer, der gør tjeneste ombord på skibe, der er registreret i Dansk Internationalt Skibsregister, får nedsat deres samlede skat med det beløb, der forholdsmæssigt falder på deres DIS-indkomst, indskrænkes, idet udviklingen har vist, at fiskefabriksskibe, fiskeindhandlingsskibe og slæbebåde også kan optages i Dansk Internationalt Skibsregister.
Dette er ikke i overstemmelse med de intentioner, der oprindeligt lå bag ved den omhandlede lempelsesbestemmelse, idet bestemmelsen alene blev indført for at sikre, at personer med bopæl i Grønland skulle kunne sejle med Royal Arctic Lines godsatlantskibe, med et rimeligt økonomisk udbytte, idet hyren til besætningmedlemmerne som følge af DIS-registreringen blev udbetalt som en nettohyre.
Det foreslås derfor, at bestemmelsen for så vidt angår skibe, der sejler i grønlandsk territorialfarvand, indskrænkes til alene at omfatte godsskibe, der sejler gods i fast rutefart mellem Grønland og udlandet, herunder godsskibe, der sejler godset i fast rute internt mellem grønlandske havne samt tankskibe med en bruttotonnage på mindst 1.100 henholdsvis 450. Bestemmelsen vil således fortsat omfatte alle Royal Arctic Lines skibe, uanset om de sejler som feederskibe internt i Grønland eller som atlantskibe eller en kombination heraf.
Besætningsmedlemmer, der er fuldt skattepligtige til Grønland, og som erhverver lønindkomst ved tjeneste ombord på skibe, der er registreret i Dansk Internationalt Skibsregister, vil fortsat være omfattet af bestemmelsen, såfremt skibet ikke sejler i grønlandsk territorialfarvand.
Til § 1, nr. 12Det foreslås, at Skattedirektoratet træffer afgørelser i sager vedrørende afgiftspligt og beregningen af afgiften, jf. § 17 i. Endvidere foreslås det, at Skattedirektoratets afgørelser er endelige, således at de ikke indbringes for højere administrativ myndighed.
Til § 1, nr. 13Det foreslås, at afgiftsprovenuet efter § 17 i fordeles mellem landskassen, skattekommunen og kommunerne på samme måde som selskabsskatten, jf. § 82, stk. 7
Til § 1, nr. 14Det præciseres, at alle, der, som led i deres virksomhed, modtager indskud til forrentning eller yder eller formidler lån mod forrentning, hvert år, til brug ved skatteligningen, uden opfordring skal give skattemyndighederne oplysning om størrelsen af de ydede eller godskrevne renter samt tilskrevne eller forfaldne renter til de enkelte kontohavere i det forløbne år, dato for rentetilskrivningen samt størrelsen af det indestående beløb eller gæld ved udløbet af det foregående år. Oplysningspligten omfatter også konti m.v., der er ophævet i løbet af året.
Til § 1, nr. 15Det foreslås, at der pålægges livs- og pensionsforsikringsselskaber pligt til at oplyse skattemyndighederne om indbetalte præmier på rateforsikringer, udbetalinger fra disse m.m. i overensstemmelse med, hvad der allerede gælder for pensionsordninger med løbende udbetalinger.
Til § 1, nr. 16Det foreslås, at en pensionskasse eller et forsikringsselskab skal kunne foranstaltes, såfremt de ikke overholder deres pligt til at tilbageholde afgift, eller undlader at indbetale tilbageholdt afgift i rette tid, på samme måde som allerede gælder for indeholdelsespligtige af A-skat.
Til § 1, nr. 17Det foreslås, at den afgiftspligtige skal kunne foranstaltes, såfremt han ikke underretter pensionskassen eller forsikringsselskabet om, at han har foretaget dispositioner m.v., der medfører at ordningen ikke længere opfylder betingelserne for fradrag.
Til § 2Det foreslås, at loven skal have virkning fra 1. januar 2001.